Ergotherapie voor valpreventie

Oudere mensen lopen wanneer zij minder mobiel zijn een groter risico om te vallen. Vooral als er veel valgevaar is in de woonomgeving, dan is de kans groot om te vallen tijdens dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan losliggende kleedjes, snoeren op de vloer of niet genoeg steunpunten. Een ergotherapeut zorgt ervoor dat het valrisico zo klein mogelijk wordt.

 

Op welke manier kan ergotherapie met valpreventie helpen?

Een ergotherapeut helpt valgevaar/valrisico te verminderen door bijvoorbeeld advies, eventuele hulpmiddelen of aanpassingen in het huis. Tijdens een huisbezoek kijken wij samen de cliënt en/of mantelzorger welke risico’s er zijn en wat ze hier aan kunnen doen.

Ergotherapie bij valpreventie richt zich op:

– De vaardigheden van de cliënt zelf vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een veiligere manier om in de douche te stappen.

– Andere gewoontes aanleren. Hoe kun je een handeling op een andere manier uitvoeren? Denk bijvoorbeeld aan zittend douchen.

– Het veranderen van de fysieke omgeving. Bijvoorbeeld het plaatsen van anti-slipmatten in de douche. 

 

Casus van ergotherapie valpreventie

Mevrouw van Dam is 85 jaar en heeft last van artrose. Soms voelt zij zich duizelig: bijvoorbeeld als ze te snel opstaat. Ook haar ogen gaan wat achteruit. Toch woont ze nog zelfstandig, met hulp van de thuiszorg. Wel maken haar huisarts en de thuiszorg zich zorgen omdat ze een paar keer gevallen is. Ze heeft daarbij niks gebroken, maar ze heeft zich erg pijn gedaan. Daarnaast is ze zo geschrokken dat ze niet meer zo goed de deur uit durft te gaan. De ergotherapeut wordt ingeschakeld en die constateert dat er niet genoeg steunpunten zijn en te veel losliggende kleedjes. Daarnaast leert de ergotherapeut mevrouw van Dam hoe ze wat rustiger kan opstaan zonder dat ze duizelig wordt wanneer ze gaat lopen. De kleedjes worden verwijderd en mevrouw van Dam wordt minder snel duizelig. Nu durft ze weer alleen naar de supermarkt.

Ergotherapie bij valpreventie

Meer weten over hoe ergotherapie Hartel kan helpen bij valpreventie of hoe een behandeling in het algemeen in z’n werk gaat? Neem contact met ons op!