Ergotherapie voor de juiste lig- en zithouding

Wanneer iemand minder mobiel is of eentonige activiteiten uitvoert kan het zijn dat hij/zij veel in dezelfde houding ligt of zit. Dat kan zorgen voor een heel scala aan klachten zoals doorligplekken (decubitus), maar ook pijn aan rug, schouders en zelfs voor hoofdpijn. Vaak komen er nog meer klachten bij omdat mensen de pijn gaan compenseren door weer (een andere) verkeerde houding aan te nemen. Een ergotherapeut kijkt samen met de cliënt wat er nodig is om deze klachten te verminderen.

 

Op welke manier kan ergotherapie met de juiste lig- en zithouding helpen?

Een ergotherapeut observeert hoe iemand zit of ligt en analyseert welke klachten daaruit voortkomen. Op basis daarvan maken we dan een behandelplan. Zo zouden we bijvoorbeeld iemand met doorligplekken (decubitus) kunnen helpen door te kijken wat de ideale lig of zithouding is, welk bed of matras beter zou zijn en of er nog andere hulpmiddelen nodig zijn zoals ondersteuningskussens. Ook kijken we of er een wisselingsschema moet komen in lig- of zithouding.

 

Casus van ergotherapie bij decubitus

Meneer Cavallo (95) zit in een rolstoel. Hij heeft hierdoor doorligplekken gekregen op zijn stuitje en daarom schakelt de huisarts een ergotherapeut in. De ergotherapeut ziet dat meneer Cavallo op een verkeerde manier in zijn rolstoel zit. Daarnaast heeft hij geen anti-decubitusmatras en/of zitkussen in zijn rolstoel.

De ergotherapeut besluit daarom de rolstoel opnieuw in te stellen zodat de zithouding van meneer Cavallo verbetert. Daarnaast wordt er een nieuw matras en zitkussen (beiden anti-decubitus) geregeld. Tot slot stelt de ergotherapeut een wisselschema voor het bed en een kantelschema voor de rolstoel op, zodat meneer Cavallo niet steeds in dezelfde houding zit of ligt.

Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de doorligplekken van Meneer Cavallo aanzienlijk minder worden. Hierdoor heeft hij minder pijn en is zijn kwaliteit van leven gestegen.

ergotherapie bij decubitus

Meer weten over hoe ergotherapie Hartel kan helpen bij lig- of zithouding of hoe een behandeling in het algemeen in z’n werk gaat? Neem contact met ons op!