Ergotherapie bij dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie steeds moeizamer verwerken. Daardoor is het steeds lastiger voor mensen met dementie om te functioneren in het dagelijks leven. Dementie is in feite een verzamelnaam voor vijftig verschillende ziektes waarvan de ziekte van Alzheimer de meestvoorkomende en meestbekende is. Daarnaast komen vasculaire dementiefrontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. Er zijn medicijnen om dementie te vertragen maar helaas bestaat hier nog geen geneesmiddel voor.

Ergotherapie bij dementie is erop gericht om zoveel mogelijk de zelfstandigheid en of zelfredzaamheid van mensen te behouden.

 

Op welke manier kan ergotherapie bij dementie (zoals alzheimer) helpen?

Dementie kan de meest vanzelfsprekende handelingen belemmeren. Bij dagelijkse dingen zoals schoonmaken, jezelf aankleden, wassen of de tafel dekken hoef je als het goed is niet na te denken. Voor mensen met dementie worden deze handelingen steeds moeilijker. Zo raken mensen met dementie soms de draad kwijt bij verhalen, doen ze standaardhandelingen in verkeerde volgordes of vergeten ze wat net hebben gedaan waardoor ze de handeling meerdere keren herhalen.

Door dagelijkse handelingen te observeren en analyseren, zoekt een ergotherapeut samen met cliënt (en mantelzorger) naar oplossingen zodat mensen met dementie zo zelfredzaam mogelijk kunnen blijven en om hun kwaliteit van leven te optimaliseren.

Een misvatting die wij vaak horen over mensen met dementie, is dat zij geholpen zouden zijn bepaalde kant-en-klare oplossingen. Zo lees je op internet dat een ergotherapeut bijvoorbeeld briefjes met namen plakt op objecten zodat mensen met dementie weten wat het is.

De praktijk leert alleen dat dit heel ver is van de realiteit. Dementie uit zich bij iedereen op een andere manier en daarom heeft elke cliënt met deze aandoening een totaal ander behandelplan nodig. Dat is ook precies waarom wij heel zorgvuldig observeren.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand met Alzheimer helemaal niet op briefjes reageert maar juist wel op auditieve prikkels. Of juist dat iemand nog prima weet wat een koffiezetapparaat is, maar dat hij/zij vijf keer koffie gaat zetten zonder dit zich te herinneren. Een briefje plakken met ‘koffiezetapparaat’, heeft dan weinig zin, maar elke dag op een briefje laten turven hoeveel koffie er al gezet en gedronken is helpt wel.

Kortom, de manier waarop wij mensen met dementie helpen is dus voor iedereen verschillend.

 

Casus van ergotherapie bij dementie

Mevrouw Cohen (78) raakt steeds de weg kwijt in haar huis. Dat maakt haar boos maar ook angstig. Haar man schiet haar regelmatig te hulp maar ook hij raakt op een gegeven moment zijn geduld kwijt. Bovendien is het voor hem extra belastend en ook hij is de jongste niet meer.  De ergotherapeut zoekt samen met het echtpaar naar oplossingen. Nu hangen op elke deur foto’s van de ruimte achter die deur. Mevrouw Cohen weet zo beter waar ze is, waardoor het huis niet meer zo’n doolhof voor haar is. Ze hoeft minder vaak hulp te vragen aan haar man en ze verdwaalt minder. Zij is daardoor minder gefrustreerd en angstig en haar man kan het nu beter aan. Daarnaast heeft hij nu tools om haar te kunnen begeleiden. De sfeer in het huis is een stuk beter.

Ergotherapie bij dementie

Meer weten over hoe ergotherapie Hartel kan helpen bij dementie of hoe een behandeling in het algemeen in z’n werk gaat? Neem contact met ons op!