Ergotherapie bij artrose

Mensen met artrose kunnen geholpen worden door een ergotherapeut. Maar wat is artrose precies?

Artrose is een ouderdomsziekte die ook wel gewrichtsslijtage wordt genoemd. Artrose ontstaat doordat de kwaliteit van je kraakbeen minder wordt, waardoor het gewricht ontstoken raakt en het bot bij het gewricht verandert. De klachten die mensen met artrose ervaren zijn pijn, stijfheid en moeite met bewegen en dat heeft een negatieve impact op de activiteiten in hun dagelijks leven.

Op welke manier kan ergotherapie bij artrose helpen?

Pijn, stijfheid en moeite met bewegen kunnen zeer belemmerend zijn voor mensen met artrose. Daarom is het belangrijk om deze klachten zoveel tegen te gaan. Ergotherapie bij artrose richt zich dan ook op praktische problemen in alle dagelijkse activiteiten. Dat kunnen huishoudelijke taken zijn, maar ook werk of hobby’s. Als ergotherapeuten kijken we naar welke activiteiten belastend zijn voor de gewrichten en welke niet en maken we een behandelplan op maat.

Is er bijvoorbeeld een goede balans in activiteiten en het nemen van rust? Is er sprake van overbelasting of onderbelasting? Is er misschien een andere manier waarop de taken wel kunnen worden uitgevoerd? Zijn er hulpmiddelen nodig?

Ergotherapie bij artrose richt zich op:

– Hulpmiddelen die de artrose verminderen.

– Het vinden van de juiste balans tussen activiteiten.

– Het veranderen van de fysieke omgeving om pijnklachten te verminderen.

Speciale samenwerking met Artrose Instituut Nederland (AIN)

Ergotherapie Hartel is in mei 2021 een samenwerking aangegaan met het Artrose Instituut Nederland (locatie Amsterdam). Zij bieden een traject op de AIN-locatie in Amsterdam waarvan ergotherapie een onderdeel is van een groter (multidisciplinair) traject.

Voor meer informatie en aanmelden kun je een kijkje nemen op deze pagina van waar je alles vindt over het AIN-traject.

Direct bij ons geholpen worden? Dat kan ook. Ergotherapie Hartel helpt mensen met artrose in Amsterdam in principe op de locatie waar zij dat nodig hebben via een doorverwijzing van een huisarts.

Casus van ergotherapie bij artrose

Meneer de Jong is 70 jaar en heeft een ernstige vorm van artrose en osteoporose. Dat zorgt ervoor dat hij moeilijk kan lopen en daardoor is hij een stuk minder mobiel geworden. De huisarts schakelt de ergotherapeut in en die komt erachter dat er nog veel meer andere belemmeringen zijn in het dagelijks leven. Meneer heeft namelijk ook moeite met het in en uit bed stappen. De ergotherapeut leert meneer de Jong een nieuwe manier aan om in en uit zijn bed te stappen. Daarnaast krijgt hij ook een speciaal afgesteld hulpmiddel voor het lopen. Het resultaat is dat meneer de Jong weer een stuk mobieler is en bij het in en uit bed stappen geen hulp meer nodig heeft van zijn vriend.

Artrose

Meer weten over hoe ergotherapie Hartel kan helpen bij artrose of hoe een behandeling in het algemeen in z’n werk gaat? Neem contact met ons op!