Hieronder vindt u voorbeelden van oplossingen die ergotherapie kan bieden. Het betreft echter een zeer kleine greep uit de mogelijkheden. Heeft u overige vragen over ergotherapie en wat een ergotherapeut kan betekenen, laat dan een bericht achter op het “aanmeldformulier”of
bel naar 020 760 69 39.

Man, op bank, sfeerfoto, lucht, woestijn, valpreventie, ergotherapie Amsterdam, behandeling

Valpreventie

Mevrouw Hof (68 jaar) is een aantal keer gevallen in haar huis. De ergotherapeut kijkt samen met mevrouw  Hof naar het verkleinen van de risico’s om te vallen. Het gaat hierbij om:

– Het verbeteren van vaardigheden, bijvoorbeeld het veilig vervoeren van koffie naar de huiskamer.
– Het aanleren van andere gewoontes, bijvoorbeeld zittend douchen.
– Het veranderen van de fysieke omgeving, bijvoorbeeld het verwijderen van losliggende kleedjes of het verbeteren van de verlichting.

parkinson, sfeerfoto, voorbeeldfoto, man, in cafe, voorbeelden, ergotherapie, Hartel

Parkinson

De heer Pieter (81 jaar) heeft de ziekte van Parkinson. Hij heeft moeite met reiken, grijpen en fijne handelingen waardoor het moeilijk is om bijvoorbeeld een glas uit het keukenkastje te pakken. Ook heeft hij moeite met het uitvoeren van automatische handelingen zoals zich omdraaien in bed en opstaan uit bed.

Tijdens de ergotherapeutische behandeling ligt het accent op het stapsgewijs en met gerichte aandacht leren uitvoeren van de activiteit. Ook ligt de focus op het aanleren van trucjes, zodat dhr. Pieter een automatische handeling kan starten en volhouden.

Bovendien kan de (mantel)zorg geadviseerd worden over de mogelijkheden van de cliënt en over het leveren van veilige en verantwoorde zorg.

parkinson, sfeerfoto, voorbeeldfoto, man, in cafe, voorbeelden, ergotherapie, Hartel
Sophie Hartel, Ergotherapeut, uitleg, brood snijden, client

Reuma

Mevrouw De Jong (50 jaar) heeft reuma. In het gesprek met de ergotherapeut komt naar voren dat Mevrouw De Jong ‘s morgens moeilijk uit bed komt omdat ze stijf is en overdag moeite heeft om kracht te leveren bij bijvoorbeeld het snijden van brood. Ook heeft ze wisselend goede en slechte dagen.

Een belangrijk aspect van de ergotherapeutische behandeling is het streven naar een evenwicht tussen belasting en rust. Daarnaast adviseert de ergotherapeut over de aanschaf en het gebruik van hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten en krijgt de cliënt tips om de gewrichten minder te belasten.

elektrische rolstoel, voorbeeldfoto, rolstoel, ergotherapie, voorbeeld, Hartel

Zitten en positioneren

De heer Verhoef (55 jaar) is rolstoelafhankelijk en geeft aan dat hij niet lekker zit in zijn elektrische rolstoel en daarbij pijnklachten heeft.  Zijn vrouw geeft aan dat de heer Verhoef gedurende de dag scheef gaat zitten en gaat hangen in de rolstoel. Ook heeft hij drukplekken op zijn heupen.

Tijdens een intakegesprek zal de ergotherapeut een analyse maken van het zitprobleem. Daarna adviseert de ergotherapeut over aanpassingen waardoor de zithouding kan verbeteren, de drukplekken verminderen en de heer Verhoef minder pijn zal ervaren.

elektrische rolstoel, voorbeeldfoto, rolstoel, ergotherapie, voorbeeld, Hartel